Νευρική Ανορεξία: Ο ρόλος του Διατροφολόγου στην αντιμετώπιση της
/
/
Νευρική Ανορεξία: Ο ρόλος του Διατροφολόγου στην αντιμετώπιση της
Νευρική Ανορεξία

Νευρική Ανορεξία: Ο ρόλος του Διατροφολόγου στην αντιμετώπιση της

Η Ανορεξία είναι ένας ιατρικός και ψυχολογικός όρος που μπορεί να έχει διαφορετικές έννοιες, ανάλογα με το πλαίσιο που ερευνάται.

Συνηθέστερα, αναφέρεται στην Ψυχογενή Ανορεξία, μια Διατροφική Διαταραχή η οποία παρουσιάζει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και συμπεριλαμβάνεται στις ψυχικές παθήσεις στο  Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο Ψυχικών Διαταραχών.

Πώς ξεκινάει η Νευρική Ανορεξία

Τα ανορεξικά τα άτομα παρουσιάζουν αρχικά έναν παθολογικό φόβο για αύξηση του βάρους.

Επιθυμούν να είναι υπερβολικά αδύνατα, μειώνοντας σκόπιμα την ποσότητα τροφής που καταναλώνουν, συχνά με αυστηρούς κανόνες.

Οι ανορεξικοί αντιλαμβάνονται εντελώς λάθος την εικόνα σώματος. Μπορεί να βλέπουν το εαυτό τους υπέρβαρο ενώ στην πραγματικότητα ισχύει το αντίθετο.  

Τύποι ανορεξίας

Η Ψυχογενής  Ανορεξία  εμφανίζει δύο τύπους τον καθαρτικό, και τον περιοριστικό:

  • Καθαρτικός τύπος: Το άτομο χρησιμοποιεί αντισταθμιστικές μεθόδους όπως εμετούς ή καθαρτικά χάπια
  • Περιοριστικός τύπος: Το άτομο για να δημιουργήσει ακόμα μεγαλύτερο ενεργειακό έλλειμμα  περιορίζει υπερβολικά πολύ την λήψη της τροφής ή αυξάνει υπερβολικά πολύ την άσκηση στην καθημερινότητα του

Η Ψυχογενής Ανορεξία συνδέεται με ψυχολογικούς παράγοντες όπως χαμηλή αυτοεκτίμηση, άγχος ή τραυματικές εμπειρίες. Η αντιμετώπιση της απαιτεί μια ολιστική προσέγγιση που περιλαμβάνει ιατρική, ψυχολογική και διατροφική υποστήριξη.

Η ψυχοθεραπεία είναι κεντρικό στοιχείο αντιμετώπισης της νόσου. Συγκεκριμένα, η γνωσιακή-συμπεριφορική θεραπεία (CBT), βοηθά να αλλάξουν οι δυσλειτουργικές σκέψεις και συμπεριφορές που συνδέονται με το φαγητό και με την εικόνα σώματος.

Ο ρόλος του Διατροφολόγου στην Ανορεξία

Ο ρόλος του Διατροφολόγου στη θεραπεία της Νευρικής Ανορεξίας είναι καθοριστικός, καθώς συνδυάζει επιστημονική γνώση και συναισθηματική υποστήριξη.

Με στόχο την αποκατάσταση της υγείας και της ποιότητας ζωής, ο Διατροφολόγος συνεργάζεται στενά με όλους τους επαγγελματίες υγείας και τον ίδιο τον ασθενή, προσφέροντας ένα σταθερό πλαίσιο υποστήριξης και καθοδήγησης.

Η δέσμευση του πάσχοντα και η αρμονική συνεργασία της θεραπευτικής ομάδας είναι καθοριστικοί παράγοντες για την επιτυχή αντιμετώπιση της διαταραχής.

Διατροφική υποστήριξη στην Ανορεξία

Ο  Διατολόγος συμβάλλει αρχικά μέσω μιας λεπτομερούς διατροφικής αξιολόγησης.

Αυτή περιλαμβάνει ανάλυση της σωματικής σύστασης, εκτίμηση πιθανών ελλείψεων σε θρεπτικά συστατικά και καταγραφή της υπάρχουσας διατροφικής συμπεριφοράς.

Αυτή η διαδικασία επιτρέπει την κατανόηση των επιπτώσεων της Ανορεξίας στον οργανισμό, όπως ο υποσιτισμός, η αναιμία και οι διαταραχές των ηλεκτρολυτών.

Όλα αυτά τα στοιχεία συχνά συνδέονται στενά με την πάθηση.

Συναισθηματική στήριξη και Ανορεξία

Εξίσου σημαντικός είναι ο ρόλος του Διατροφολόγου στη συναισθηματική στήριξη του ατόμου.

Η προσέγγιση εστιάζει στην ενίσχυση της αυτοεκτίμησης και στη δημιουργία θετικών εμπειριών γύρω από τη διατροφή.

Μέσα από ανοιχτές συζητήσεις, το άτομο μαθαίνει να βλέπει το σώμα και το φαγητό με έναν πιο υγιή και αποδεκτό τρόπο. Αυτή η διαδικασία δρά υποστηρικτικά ως προς το έργο των επαγγελματιών ψυχικής υγείας.

Θρεπτική αποκατάσταση στην Νευρική Ανορεξία

Η θρεπτική αποκατάσταση αποτελεί βασικό στόχο του Διατροφολόγου.

Με υπομονή και ευαισθησία, σχεδιάζεται ένα εξατομικευμένο πλάνο διατροφής που περιλαμβάνει την εισαγωγή μικρών και ισορροπημένων γευμάτων με σταδιακή αύξηση της πρόσληψης θερμίδων.

Παράλληλα, ο Διατροφολόγος εκπαιδεύει το άτομο με Ανορεξία στη σημασία των θρεπτικών συστατικών, για την αποκατάσταση της υγείας.

Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στη διαχείριση του φόβου για το φαγητό, μια πρόκληση που αντιμετωπίζεται με υποστηρικτικές τεχνικές ώστε να εξομαλυνθεί η σχέση του ατόμου με τη διατροφή.

Διάρκεια θεραπείας στην Ανορεξία

Η θεραπεία της Νευρικής Ανορεξίας είναι μια μακροχρόνια διαδικασία που απαιτεί συνεχή παρακολούθηση.

Ο Διατροφολόγος βρίσκεται δίπλα στο ανορεξικό άτομο σε κάθε βήμα της πορείας, προσαρμόζοντας το διατροφικό πλάνο σύμφωνα με τις ανάγκες και παρέχοντας ενθάρρυνση σε δύσκολες στιγμές.

Επιπλέον, εκπαιδεύει τον ασθενή να αναγνωρίζει σημάδια πιθανής υποτροπής, συμβάλλοντας στην πρόληψη και την ενίσχυση της θεραπευτικής διαδικασίας.

Επιστημονική διατροφική υποστήριξη για την θεραπεία Ανορεξίας

Είναι σημαντικό να αναζητήσει κάποιος βοήθεια για Ανορεξία από επαγγελματίες υγείας που έχουν εμπειρία στην θεραπεία Διατροφικών Διαταραχών.

Το κέντρο Body Heal & Balance διαθέτει Διαιτολόγο Διατροφολόγο με μετεκπαίδευση στις διαταραχές πρόσληψης τροφής και μπορεί να σας βοηθήσει!

Η διευθύντρια του κέντρου Χριστίνα Καρτσωνάκη, διαθέτει  μεταπτυχιακό στην Ψυχολογία της Υγείας, καθώς  και Πιστοποιητικό Εξειδίκευσης στις Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής από το ΕΚΠΑ.

Επιπρόσθετα, έχει ολοκληρώσει την εκπαίδευση της πάνω στη Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία των Διαταραχών Πρόσληψης Τροφής στο Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής.

Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για οποιαδήποτε απορία σας με όποιον από τους ακόλουθους τρόπους σας εξυπηρετεί:

Christina Kartsonaki
Share this post

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart