Βουλιμία: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται
/
/
Βουλιμία: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται
Βουλιμία-Επιπτώσεις-Θεραπεία

Βουλιμία: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται

H Ψυχογενής ή Νευρική Βουλιμία χαρακτηρίζεται από μεγάλη κατανάλωση ποσότητας τροφής ακολουθούμενη από αντισταθμιστικές συμπεριφορές.

Λόγω της φύσης της, είναι γνωστή ως “η αθόρυβη διατροφική διαταραχή” επειδή η ανίχνευση της δεν είναι μια εύκολη υπόθεση.

Στατιστικά, η Βουλιμία συνήθως αναπτύσσεται στην εφηβεία και είναι πιο συχνή στα κορίτσια και στις νεαρές γυναίκες.

Διαγνωστικά κριτήρια Βουλιμίας

Mε βάση το Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο Ψυχικών Διαταραχών αναφέρονται τα εξής διαγνωστικά κριτήρια για την Νευρική Βουλιμία:

  1. Επαναλαμβανόμενα επεισόδια υπερφαγίας, κατά τα οποία ο ασθενής καταναλώνει σε σύντομο χρονικό διάστημα ποσότητες τροφής που είναι σαφώς μεγαλύτερες από αυτές που θα κατανάλωνε ένα άτομο σε παρόμοιες συνθήκες
  2. Αίσθηση απώλειας ελέγχου κατά τη διάρκεια των επεισοδίων υπερφαγίας. Το άτομο νιώθει ότι δεν μπορεί να ελέγξει την ποσότητα της τροφής που καταναλώνει
  3. Επαναλαμβανόμενες ακατάλληλες συμπεριφορές για την αποφυγή αύξησης βάρους, όπως η πρόκληση εμετού, η χρήση καθαρτικών ουσιών, διουρητικών (καθαρτικός τύπος) ή άλλες αντισταθμιστικές πρακτικές όπως νηστεία ή υπερβολική άσκηση (μη καθαρτικός τύπος)
  4. Η συμπεριφορά αυτή εμφανίζεται τουλάχιστον μία φορά εβδομαδιαίως για διάστημα τριών μηνών
  5. Η αυτοεκτίμηση του ατόμου επηρεάζεται υπερβολικά από το σχήμα και το βάρος του σώματος, υπερτίμηση του σωματικού βάρους

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η διάγνωση και η θεραπεία της Nευρικής Bουλιμίας θα πρέπει να γίνεται από ειδικά εκπαιδευμένους επαγγελματίες υγείας.

Οι περισσότεροι βουλιμικοί είναι κανονικού βάρους ή ακόμα και αδύνατοι και συχνά αποφεύγουν την ανίχνευση της διατροφικής τους διαταραχής.

Περισσότερο από το 70% των ατόμων με Διατροφικές Διαταραχές αναφέρουν συνοδό ψυχιατρική συννοσηρότητα όπως κατάθλιψη, αγχώδεις διαταραχές και χρήση ουσιών.

Τι προκαλεί Νευρική Βουλιμία

Η κατανόηση των παραγόντων που προκαλούν Βουλιμία είναι σημαντική για την πρόληψη και τη θεραπεία της.

Οι πιο συχνοί είναι οι εξής:

Ψυχολογικοί παράγοντες

Συναισθηματικές δυσκολίες, χαμηλή αυτοεκτίμηση, άγχος και κατάθλιψη, όπως προαναφέρθηκε,  μπορεί να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της διαταραχής.

Κοινωνικοί παράγοντες

Πίεση από το περιβάλλον, όπως οι κοινωνικές προσδοκίες για το ιδανικό σώμα και η επιρροή των μέσων μαζικής ενημέρωσης και των  social media.

Βιολογικοί παράγοντες

Γενετική προδιάθεση και χημικές ανισορροπίες στον εγκέφαλο μπορεί να επηρεάσουν τη ρύθμιση της όρεξης και της διάθεσης.

Πώς θεραπεύεται η Βουλιμία: Ο ρόλος του Διατροφολόγου

Ένας έμπειρος Διατροφολόγος έχει την ικανότητα να εκπαιδεύσει τον ασθενή σχετικά με τις συνέπειες των διατροφικών του επιλογών.

Είναι γεγονός πως οι ακραίες περιοριστικές δίαιτες, μπορούν να πυροδοτήσουν το φαύλο κύκλο της βουλιμίας. Ο Διατροφολόγος λοιπόν, βοηθά τον ασθενή να κατανοήσει τη σημασία της κανονικότητας και της ισορροπίας στη διατροφή και να αποδεχτεί την ιδέα ότι η υγιής διατροφή δεν συνεπάγεται εξαντλητικές δίαιτες.

Βοηθώντας τον διαιτώμενο να αλλάξει mindset, δίνει έμφαση στην αποφυγή ακραίων περιορισμών ή υπερφαγικών επεισοδίων. Με αυτόν τον τρόπο, συμβάλλει στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης στον τρόπο που το σώμα ανταποκρίνεται στη τροφή.

Συμπληρωματικά με την ψυχολογική θεραπεία, ο Διαιτροφολόγος μπορεί να παρέχει συναισθηματική ενδυνάμωση σε ό,τι αφορά την τροφή και την διατροφική συμπεριφορά.

Αυτό βοηθά τον ασθενή να κατανοήσει τις ψυχολογικές ρίζες της βουλιμίας και να προχωρήσει προς τη θεραπεία χωρίς ντροπή ή ενοχές.

Η καθοδήγηση είναι πάντα εξατομικευμένη με βάση τις ανάγκες του ασθενούς. Προσαρμόζεται στον τρόπο ζωής του, τις προτιμήσεις του και τα ιατρικά του δεδομένα.

Ο στόχος δεν είναι απλώς η απώλεια ή η αύξηση βάρους. Είναι η ανάπτυξη ενός υγιούς, ισχυρού σώματος και μιας ισχυρής σχέσης με την τροφή.

Βουλιμία και ψυχολογική υποστήριξη

Οι διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες, συνιστούν ψυχολογικές παρεμβάσεις ως θεραπεία πρώτης γραμμής.

Οι τυπικές θεραπείες ψυχικής υγείας για την Βουλιμία περιλαμβάνουν τη διατροφική σταθεροποίηση και τη διακοπή της συμπεριφοράς, την παρακολούθηση και την κατάλληλη διαχείριση των σχετικών ιατρικών επιπλοκών και τη συνταγογράφηση φαρμάκων όπως ενδείκνυται κλινικά και τις ψυχοθεραπευτικές παρεμβάσεις.

Συγκεκριμένα, η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία (CBT) είναι η συνιστώμενη αρχική παρέμβαση για τη θεραπεία της Βουλιμίας. Επικεντρώνεται στην αναγνώριση και την αλλαγή αρνητικών σκέψεων και συμπεριφορών που σχετίζονται με την εικόνα του σώματος, την τροφή και την αυτοεκτίμηση.

Κατά την διάρκεια της θεραπείας, οι επαγγελματίες υγείας βοηθούν τους ασθενείς να:

  • Κατανοήσουν τις σκέψεις τους, αναγνωρίζοντας  τις αρνητικές σκέψεις που οδηγούν σε επεισόδια υπερφαγίας και καθαρτικών συμπεριφορών
  • Αναπτύξουν υγιείς στρατηγικές, όπως να διαχειρίζονται τα συναισθήματα και τις καταστάσεις που τους οδηγούν σε ανθυγιεινές συμπεριφορές
  •  Δημιουργήσουν ένα υγιές σχέδιο διατροφής, εστιάζοντας στην κατανάλωση ισορροπημένων γευμάτων και στην αποφυγή περιοριστικών διαιτών
  • Ενισχύσουν την αυτοεκτίμηση βελτιώνοντας την εικόνα του σώματος και την αντίληψη που έχουν για αυτό

Η CBT είναι συνήθως μια βραχυπρόθεσμη θεραπεία και μπορεί να περιλαμβάνει ατομικές ή ομαδικές συνεδρίες. Η αποτελεσματικότητα της έχει αποδειχθεί σε πολλές μελέτες, καθιστώντας την μια από τις πιο προτεινόμενες θεραπείες για τη βουλιμία.

Όσον αφορά τη φαρμακευτική θεραπεία φαίνεται ότι 60 mg φλουοξετίνης ημερησίως (αναστολέας επαναπρόσληψης σεροτονίνης), μπορούν να μειώσουν σημαντικά τη συχνότητα των επεισοδίων υπερφαγίας. 

Ο ρόλος της άσκησης

Σε συνδυασμό με όλα τα παραπάνω, έχει βρεθεί ότι η σωματική δραστηριότητα όπως το περπάτημα μπορεί να βοηθήσει, εφόσον δεν χρησιμοποιείται ως αντισταθμιστική συμπεριφορά.

Η άσκηση μπορεί να βελτιώσει τη γνωστική λειτουργία, την αυτορρύθμιση, το θετικό συναίσθημα και τη συνολική ποιότητα ζωής του ασθενούς. Επίσης, μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα του άγχους και της κατάθλιψης, που συνήθως συνυπάρχουν.

Όλο και περισσότερες μελέτες δείχνουν ότι η σωματική δραστηριότητα μπορεί να μειώσει τη συχνότητα των υπερφαγικών επεισοδίων.

Αναλυτικότερα ένας συνδυασμός ψυχικής και διατροφικής θεραπείας με καθοδηγούμενη σωματική δραστηριότητα, μπορεί να αποτελεί μια αποτελεσματική, εναλλακτική θεραπευτική επιλογή για άτομα με Νευρική Βουλιμία.

Επιστημονική διατροφική υποστήριξη για την θεραπεία Βουλιμίας

Είναι σημαντικό να αναζητήσετε βοήθεια από επαγγελματίες υγείας που έχουν εμπειρία στη θεραπεία Διατροφικών Διαταραχών.

Το κέντρο Body Heal & Balance διαθέτει Διαιτολόγο Διατροφολόγο με μετεκπαίδευση στις διαταραχές πρόσληψης τροφής και μπορεί να σας βοηθήσει!

Η διευθύντρια του κέντρο Χριστίνα Καρτσωνάκη, διαθέτει  μεταπτυχιακό στην Ψυχολογία της Υγείας, καθώς  και Πιστοποιητικό Εξειδίκευσης στις Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής από το ΕΚΠΑ.

Επιπρόσθετα, έχει ολοκληρώσει την εκπαίδευση της πάνω στη Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία των Διαταραχών Πρόσληψης Τροφής στο Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής.

Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για οποιαδήποτε απορία σας με όποιον από τους ακόλουθους τρόπους σας εξυπηρετεί:

Christina Kartsonaki
Share this post

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart