Επεισοδιακή Υπερφαγία: Όσα Πρέπει να Γνωρίζετε
/
/
Επεισοδιακή Υπερφαγία: Όσα Πρέπει να Γνωρίζετε
Επεισοδιακή Υπερφαγία

Επεισοδιακή Υπερφαγία: Όσα Πρέπει να Γνωρίζετε

Η Επεισοδιακή Υπερφαγία είναι μια από τις πιο συνηθισμένες διαταραχές πρόσληψης τροφής, η οποία επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.

Παρότι συχνά παραγνωρίζεται ή παρερμηνεύεται, η Binge Eating Disorder είναι μια σοβαρή ψυχολογική και διατροφική κατάσταση που απαιτεί προσοχή και φροντίδα.  

Πιο συγκεκριμένα, η νόσος αυτή εμφανίζεται περίπου στην ίδια σχεδόν συχνότητα σε γυναίκες και άνδρες (1,5 γυναίκες προς 1 άνδρα ) σε ένα ποσοστό γύρω στο 5% του γενικού πληθυσμού.

Ακόμη, είναι η μόνη από τις σαφώς ορισμένες διαταραχές πρόσληψης τροφής που μπορεί να εμφανιστεί σε μεγαλύτερη ηλικία, κυρίως στην  ενήλικη ζωή.

Στο άρθρο αυτό θα εξετάσουμε τι ακριβώς είναι η επεισοδιακή υπερφαγία. Ποιά είναι τα αίτια/συμπτώματα της, καθώς και τις συνέπειες στην υγεία και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Χαρακτηριστικά Υπερφαγίας

Η Επεισοδιακή Υπερφαγία χαρακτηρίζεται από ανεξέλεγκτα επεισόδια στα οποία καταναλώνονται μεγάλες ποσότητας τροφής μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα.

Κατά τη διάρκεια αυτών των επεισοδίων, το υπερφάγο άτομο αισθάνεται πως δεν μπορεί να ελέγξει την πρόσληψη τροφής. Ταυτόχρονα όμως, δεν προβαίνει σε αντισταθμιστικές συμπεριφορές, όπως η πρόκληση εμετού ή η υπερβολική άσκηση, όπως συμβαίνει στη Βουλιμία.

Αυτό που κυριαρχεί μετά τις υπερφαγίες είναι οι ενοχές, καθώς και συναισθήματα ντροπής και απογοήτευσης τα οποία πυροδοτούν ένα φαύλο κύκλο.

Επεισοδιακή Υπερφαγία: Συμπτώματα

Τα κύρια συμπτώματα της επεισοδιακής υπερφαγίας περιλαμβάνουν:

  • Κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων τροφής σε σύντομο χρονικό διάστημα
  • Αίσθηση απώλειας ελέγχου κατά τη διάρκεια του επεισοδίου
  • Φαγητό μέχρι το σημείο της δυσφορίας ή και του πόνου
  • Φαγητό ακόμη και όταν δεν υπάρχει πείνα
  • Συναισθήματα ενοχής, ντροπής ή κατάθλιψης μετά τα επεισόδια
  • Απομόνωση από κοινωνικές δραστηριότητες που περιλαμβάνουν φαγητό λόγω ντροπής

Για να διαγνωστεί κάποιος με Επεισοδιακή Υπερφαγία, τα επεισόδια πρέπει να συμβαίνουν τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα για διάστημα τριών μηνών.

Τι προκαλεί την Επεισοδιακή Υπερφαγία

Η Binge Eating Disorder είναι αποτέλεσμα μιας σύνθετης αλληλεπίδρασης βιολογικών, ψυχολογικών και περιβαλλοντικών παραγόντων.

Κληρονομικότητα

Υπάρχουν ενδείξεις ότι η κληρονομικότητα μπορεί να παίζει ρόλο στην ανάπτυξη της Επεισοδιακής Υπερφαγίας.

Ορισμένα γονίδια σχετίζονται με τη ρύθμιση της όρεξης και την ανταμοιβή μέσω της κατανάλωσης τροφής. Εδώ κυριαρχεί το στοιχείο της γενετικής προδιάθεσης. 

Ψυχολογικοί παράγοντες & Επεισοδιακή Υπερφαγία

Η πάθηση συχνά συνδέεται με στρες, άγχος, κατάθλιψη και χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Τα άτομα μπορεί να χρησιμοποιούν την τροφή ως μηχανισμό αντιμετώπισης αρνητικών συναισθημάτων.

Αυστηρές δίαιτες

Οι αυστηρές δίαιτες και οι στερήσεις συχνά οδηγούν σε επεισόδια υπερφαγίας, καθώς το άτομο χάνει τον έλεγχο όταν προσπαθεί να αντισταθεί σε τροφές που επιθυμεί.

Πολιτισμικοί και κοινωνικοί παράγοντες

Η πίεση για ένα συγκεκριμένο σώμα, η έλλειψη υποστήριξης από το περιβάλλον και τα αρνητικά πρότυπα γύρω από τη διατροφή μπορούν να συμβάλλουν στην εμφάνιση της Επεισοδιακής Υπερφαγίας.

Επιπτώσεις στην Υγεία από την Επεισοδιακή Υπερφαγία

Η Επεισοδιακή Υπερφαγία έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία και σχετίζονται με την αύξηση του βάρους.

Το υπερφάγο άτομο καταλήγει υπέρβαρο ή και παχύσαρκο με όλα τα συνοδά νοσήματα που συνοδεύουν την παχυσαρκία όπως:

Συχνό φαινόμενο αποτελούν και τα  γαστρεντερικά προβλήματα όπως παλινδρόμηση και στομαχικές διαταραχές.

Επεισοδιακή Υπερφαγία και ψυχολογία

Οι ψυχολογικές επιπτώσεις είναι εξίσου σημαντικές καθώς η κατάθλιψη και το άγχος κάνουν την εμφάνιση τους.

Ένα άτομο με Επεισοδιακή Υπερφαγία νιώθει χαμηλή αυτοεκτίμηση διότι νιώθει ότι δεν μπορεί να αντιδράσει.

Συχνά, η κοινωνική απομόνωση λόγω της ντροπής που νιώθουν οι πάσχοντες συνδέεται με την υπερφαγία.

Πώς αντιμετωπίζεται η Επεισοδιακή Υπερφαγία

Η θεραπεία της Επεισοδιακής Υπερφαγίας απαιτεί μια ολιστική προσέγγιση και συνεργασία με μία διεπιστημονική ομάδα που μπορεί να περιλαμβάνει:

  • Συμβουλευτική και Ψυχοθεραπεία: Η Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία (CBT) θεωρείται εξαιρετικά αποτελεσματική για την αντιμετώπιση της πάθησης, καθώς βοηθά τα άτομα να αναγνωρίσουν και να αλλάξουν τις αρνητικές σκέψεις και συμπεριφορές γύρω από το φαγητό
  • Φαρμακευτική Αγωγή: Σε ορισμένες περιπτώσεις, φάρμακα που ρυθμίζουν την όρεξη ή αντιμετωπίζουν την κατάθλιψη και το άγχος μπορεί να είναι χρήσιμα.
  • Διατροφική Υποστήριξη: Η συνεργασία με έναν Διατροφολόγο που έχει εκπαιδευτεί στις Διατροφικές Διαταραχές μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία ισορροπημένων διατροφικών συνηθειών, χωρίς υπερβολικές στερήσεις που οδηγούν σε υπερφαγία
  • Υποστήριξη από Ομάδες: Η συμμετοχή σε ομάδες υποστήριξης, όπου τα άτομα μοιράζονται τις εμπειρίες τους, μπορεί να ενισχύσει την αίσθηση κοινότητας και κατανόησης
  • Σωματική Άσκηση: Η τακτική άσκηση μπορεί να συμβάλει στη διαχείριση του άγχους, στη βελτίωση της διάθεσης και στην ενίσχυση της αυτοεκτίμησης

Διατροφική Υποστήριξη στην Επεισοδιακή Υπερφαγία

Η υποστήριξη από τον Διατροφολόγο είναι πολύπλευρη και βασίζεται στην παροχή εξατομικευμένων στρατηγικών για την προαγωγή της υγείας και την αλλαγή της διατροφικής συμπεριφοράς. 

Ο Διατροφολόγος ενημερώνει τον ασθενή για τα χαρακτηριστικά της επεισοδιακής υπερφαγίας, ώστε να αναγνωρίσει τα αίτια και τα ερεθίσματα που την προκαλούν.

Στην συνέχεια, παρέχει γνώσεις για την ισορροπημένη διατροφή, τις βασικές ανάγκες του σώματος και τη σημασία της ενσυνείδητης κατανάλωσης τροφής. Σχεδιάζει μαζί με τον διαιτώμενο το πλάνο που θα ακολουθηθεί και τον βοηθάει να μπορεί να  αναγνωρίσει πώς συναισθηματικά ερεθίσματα επηρεάζουν την κατανάλωση τροφής.

Επίσης, παρέχει πρακτικές προτάσεις για την αντικατάσταση της υπερφαγίας με πιο υγιείς τρόπους διαχείρισης του στρες.

Τέλος, ενισχύει τη θετική εικόνα σώματος και αποτρέπει την αυτοκριτική που σχετίζεται με την υπερφαγία.

Καταλήγοντας για την Επεισοδιακή Υπερφαγία

Η επεισοδιακή υπερφαγία είναι μια σύνθετη και απαιτητική κατάσταση.

Δεν αφορά απλώς την κατανάλωση τροφής, αλλά και σε βαθύτερες συναισθηματικές και ψυχολογικές ανάγκες.

Αν υποψιάζεστε ότι εσείς ή κάποιος δικός σας αντιμετωπίζει Binge Eating Disorder, είναι σημαντικό να ζητήσετε βοήθεια. Η κατάλληλη θεραπεία μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική βελτίωση της ποιότητας ζωής και της υγείας.

Θυμηθείτε, η αντιμετώπιση δεν είναι δείγμα αδυναμίας, αλλά δύναμης και φροντίδας για τον εαυτό μας.

Επιστημονική διατροφική υποστήριξη για την θεραπεία Ανορεξίας

Το κέντρο Body Heal & Balance διαθέτει Διαιτολόγο Διατροφολόγο με μετεκπαίδευση στις διαταραχές πρόσληψης τροφής και μπορεί να σας βοηθήσει!

Η διευθύντρια του κέντρου Χριστίνα Καρτσωνάκη, διαθέτει μεταπτυχιακό στην Ψυχολογία της Υγείας, καθώς και Πιστοποιητικό Εξειδίκευσης στις Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής από το ΕΚΠΑ.

Επιπρόσθετα, έχει ολοκληρώσει την εκπαίδευση της πάνω στη Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία των Διαταραχών Πρόσληψης Τροφής στο Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής.

Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για οποιαδήποτε απορία σας με όποιον από τους ακόλουθους τρόπους σας εξυπηρετεί:

Christina Kartsonaki
Share this post

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart