Ems training: Όσα πρέπει να γνωρίζετε!
/
/
Ems training: Όσα πρέπει να γνωρίζετε!
ems training - Παθητική γυμναστική

Ems training: Όσα πρέπει να γνωρίζετε!

Το ems training είναι μια εναλλακτική και πολλά υποσχόμενη μέθοδος εκγύμνασης αλλά και βελτίωσης της εικόνας σώματος.

Η σωματική δραστηριότητα έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει το προσδόκιμο επιβίωσης, προστατεύει το καρδιαγγειακό σύστημα, προάγει την νοητική υγεία και συμβάλει στην αντιμετώπιση νοσημάτων όπως ο Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 2.

Επίσης, είναι γνωστό πως για να φτάσουμε στο επιθυμητό βάρος και να έχουμε απώλεια λίπους, δεν αρκεί μόνο η διατροφή, αλλά χρειάζεται και η άσκηση. Από το περπάτημα μέχρι το cross training,  είναι σημαντικό να υπάρχει συνέπεια και συνέχεια  στις προπονήσεις.

Οι συστάσεις προτείνουν 180 λεπτά άσκηση μέτριας έντασης ή 75 λεπτά άσκηση υψηλής έντασης/ την εβδομάδα. Τι γίνεται όμως όταν τα 180 λεπτά φαίνονται πολλά;

20 λεπτά ems training αρκούν

Η έλλειψη χρόνου  μας αναγκάζει να στραφούμε  σε εναλλακτικές μορφές άσκησης. 

Μία από αυτές είναι το EMS (Electrical Muscle Stimulation), η προπόνηση που επιτυγχάνεται με την μέθοδο της της ηλεκτρομυοδιέγερσης.

Πιο συγκεκριμένα, μέσω των ηλεκτροδίων μεταφέρονται ηλεκτρικά σήματα στους μύες οι οποίοι με την σειρά τους διεγείρονται. Έτσι, αυξάνεται η μυϊκή λειτουργικότητα και δύναμη τους, δίχως ταυτόχρονα να εξαντλούνται.

Αν η έννοια “ηλεκτρομυοδιέγερση” σας τρομάζει, σκεφτείτε πως η αρχική λειτουργία της μεθόδου αυτής ήταν στο χώρο της φυσιοθεραπείας ως θεραπεία σε πολλές μυοσκελετικές παθήσεις.

Στις ημέρες μας, έχει μεταπηδήσει και στο χώρο της άσκησης ως μια εναλλακτική και πολλά υποσχόμενη μέθοδο με στόχο να συμπληρώσει τυχόν ελλείψεις σε προπονήσεις δύναμης, υπερτροφίας και αντοχής υγιών ατόμων καθώς βοηθά αισθητά και στην βελτίωση της εικόνας σώματος.

Πλεονεκτήματα της προπόνησης με το σύστημα ems

Έχει αποδειχθεί ότι το ems training ωφελεί νεαρά άτομα, ηλικιωμένους αλλά και άτομα με προβλήματα μυϊκής μάζας, όπως άτομα με σαρκοπενία.

Γενικά, η παθητική γυμναστική ενδείκνυται σε άτομα με μειωμένη φυσική απόδοση. Έρευνες αποδεικνύουν ότι το ems training αυξάνει την δύναμη του τετρακεφάλου και την συνολική λειτουργία των κάτω άκρων σε άτομα τρίτης ηλικίας.

Επιπλέον, η προπόνηση ems προάγει την ισορροπία ελαττώνοντας τον κίνδυνο πτώσης και μειώνει τον πόνο σε άτομα με οστεοαρθρίτιδα γονάτου.

Ωφέλη ems training στους αθλητές

Μελέτες επισημαίνουν την θετική επίδραση του ems στους αθλητές.

Αναλυτικότερα, οι αθλητές στους οποίους εφαρμόστηκε ems είχαν βελτιωμένη μυϊκή απόδοση και δύναμη. Οφέλη παρουσιάστηκαν ακόμη στο ενδοθήλιο, στην καρδιοπνευμονική κατάσταση καθώς επίσης και στην γνωστική λειτουργία (Yoo et al., 2023).

Ποιοί δεν πρέπει να κάνουν ems training

Από την άλλη πλευρά, έχουν αναφερθεί ορισμένες αντενδείξεις στην χρήση των συσκευών ηλεκτρικής μυϊκής διέγερσης.

Καταρχάς, γυναίκες οι οποίες είναι έγκυες ή ενδεχομένως βρίσκονται σε εγκυμοσύνη δεν συστήνεται να κανουν ems training.

Επίσης, η παθητική γυμναστική αντενδύκνειται σε άτομα που:

  1. πάσχουν από σοβαρή νευρομυϊκή διαταραχή όπως ραβδομυόλυση ή οποιαδήποτε διαταραχή επηρεάζει το νευρικό σύστημα και τους μύες και προκαλεί οξεία αποδόμηση των μυών
  2. έχουν κάποια σοβαρή καρδιακή νόσο όπως καρδιοπάθειες,παθήσεις αορτής και φέρουν  εμφυτευμένη ή εξωτερική ιατρική συσκευή όπως καρδιακό βηματοδότη και εμφυτευμένο απινιδωτή
  3. πάσχουν από σοβαρή νευρολογική διαταραχή και εμφανίζουν επιληπτικές κρίσεις ή σπασμούς είτε ελεγχόμενους με φαρμακευτική αγωγή είτε όχι
  4. νοσούν από οποιασδήποτε μορφής καρκίνου
  5. έχουν κάποια σοβαρή νεφρική νόσο

Πόση ώρα διαρκεί μια συνεδρία ems training

Μια προπόνηση παθητικής γυμναστικής πρέπει να διαρκεί λιγότερο από 20 λεπτά.

Εκ των πραγμάτων, δεν χρειάζεται να διαρκέσει περισσότερο, καθώς θα μπορούσε να καταπονήσει υπερβολικά τους μύες. Επίσης, η συνεδρία είναι προσωπική και για αυτό 1 προπονητής ελέγχει το μέγιστο 1-2 ασκούμενους την φορά.

Τέλος, την ημέρα της προπόνησης, ο αθλούμενος θα πρέπει να αποφύγει οποιαδήποτε άλλη άσκηση.

Καταλήγοντας για το ems training

Συμπερασματικά, η μέθοδος ηλεκτρικής μυϊκής διέγερσης, αποτελεί μία καινοτόμο μέθοδο εκγύμνασης των μυών.

Το ems training χρησιμοποιείται από κορυφαία κέντρα γυμναστικής λόγω των γρήγορων και ασφαλών αποτελεσμάτων του και 20 λεπτά σε κάθε συνεδρία αρκούν για ορατά αποτελέσματα σε διάρκεια λίγων εβδομάδων.

Δοκιμάστε δωρεάν το πρωτοποριακό ems training στο Body Heal & Balance

To  Body Heal and Balance είναι πιστοποιημένο κέντρο ems και τα ηλεκτρόδια της εταιρίας i-motion πληρούν όλα τα πρότυπα ασφαλείας.

Μπορείτε να δοκιμάσετε μια δωρεάν πρώτη συνεδρία για να μας γνωρίσετε και να επωφεληθείτε από τα οφέλη της παθητικής γυμναστικής χωρίς καμία χρεώση!

Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για οποιαδήποτε απορία σας με όποιον από τους ακόλουθους τρόπους σας εξυπηρετεί:

Share this post

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart