Η νυχτερινή υπερφαγία και η αντιμετώπιση της
/
/
Η νυχτερινή υπερφαγία και η αντιμετώπιση της
νυχτερινή υπερφαγία

Η νυχτερινή υπερφαγία και η αντιμετώπιση της

Η νυχτερινή υπερφαγία είναι μια κοινή διαταραχή πρόσληψης τροφής που επηρεάζει ενήλικους ανθρώπους ανεξαρτήτου φύλου.

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερα άτομα επισκέπτονται το γραφείο ενός διαιτολόγου με αίτημα την αντιμετώπιση των νυχτερινών υπερφαγιών.

Μάλιστα, μελέτες δείχνουν ότι περίπου το 6% των ανθρώπων που ζητούν βοήθεια για την παχυσαρκία παρουσιάζουν νυχτερινή υπερφαγία.

Τί είναι η νυχτερινή υπερφαγία

Το Σύνδρομο Νυχτερινής Υπερφαγίας (Night Eating Syndrome) όπως ονομάζεται επισήμως, είναι μία από τις πιο διαδεδομένες Διατροφικές Διαταραχές.

Αφήνει σε δεύτερη θέση την ψυχογενή ανορεξία ή τη βουλιμία και υπολογίζεται ότι επηρεάζει το 1,5% του γενικού πληθυσμού με ποσοστό ίδιο και στα δύο φύλα, σε ηλικίες κυρίως άνω των 28ετών.

Πιο συγκεκριμένα, ως νυχτερινή υπερφαγία ορίζουμε την διατροφική διαταραχή κατά την οποία το άτομο διακόπτει τον ύπνο του, πολλές φορές κατά την διάρκεια της νύχτας, με σκοπό να καταναλώσει τροφή. Αφού την καταναλώσει, τότε μόνο μπορεί να κοιμηθεί κανονικά.

Αυτή η συμπεριφορά για να θεωρηθεί διαταραχή θα πρέπει να συμβαίνει επίμονα για τουλάχιστον δύο μήνες. Στην ουσία συνδυάζει τρία βασικά χαρακτηριστικά: τον κακό ύπνο, την κατανάλωση τροφής και το στρές/ έντονα συναισθήματα. 

Συμπληρωματικά, έχουν καταγραφεί δυο επιπρόσθετοι τύποι νυχτερινής υπερφαγίας οι οποίοι είναι:

  1. το σύνδρομο νυχτερινής υπερφαγίας/κατανάλωσης ποτού
  2. η νυχτερινή διατροφική διαταραχή συσχετιζόμενη με τον ύπνο

Το Night Eating Syndrome διαφέρει από την επεισοδιακή υπερφαγία. H ποσότητα του φαγητού είναι μικρότερη, σε αντίθεση με την τεράστια ποσότητα φαγητού που τυπικά καταναλώνει κάποιος με διαγνωσμένη επεισοδιακή υπερφαγία.

Επιπλέον, στην επεισοδιακή υπερφαγία η επιθυμία για φαγητό εμφανίζεται σε όλη τη διάρκεια της ημέρας. Στην νυχτερινή υπερφαγία όμως, η επιθυμία εμφανίζεται κυρίως το βράδυ.

Ιστορικά στοιχεία

Τον όρο Σύνδρομο Νυχτερινής Υπερφαγίας τον συναντάμε πρώτη φορά το 1955.

Τον χρησιμοποιήσαν οι Stunkard, Grace και Wolff, οι οποίοι βασίστηκαν σε  κλινικές παρατηρήσεις για τις διατροφικές διαταραχές μιας ομάδας παχύσαρκων ασθενών που χρειάζονταν θεραπεία για το βάρος τους.

Το κοινό χαρακτηριστικό ήταν η κατανάλωση τουλάχιστον του 25% ή του 50% των ολικών ημερήσιων θερμίδων μετά το βραδινό γεύμα.

Τι κάνει ένα άτομο με νυχτερινή υπερφαγία

Τα άτομα με νυχτερινή υπερφαγία δεν μπορούν να ελέγξουν την παρόρμηση τους για πρόσληψη τροφής την περίοδο της νύχτας. 

Έχουν μικρή ή καθόλου όρεξη για πρωινό και έτσι καθυστερούν να φάνε το πρώτο γεύμα για αρκετές ώρες μετά το ξύπνημα. Επίσης, είναι ανήσυχα για την ποσότητα του φαγητού που κατανάλωσαν το προηγούμενο βράδυ και νιώθουν ένταση, ανησυχία, στρες, αναστάτωση ή και ενοχές ενώ τρώνε.

Τι προκαλεί το Σύνδρομο Νυχτερινής Υπερφαγίας

Συχνά, το οικογενειακό ιστορικό αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης νυχτερινής υπερφαγίας.

Υπογραμμίζεται ότι τα άτομα με συγγενείς πρώτου βαθμού που πάσχουν από το συγκεκριμένη διαταραχή είναι πολύ πιθανό να την αναπτύξουν λόγω της μεταβίβασης των γονιδίων.

Η δίαιτα και ο περιορισμός πρόσληψης θερμίδων στο παρελθόν είναι ακόμα ένας ενισχυτικός παράγοντας κινδύνου.

Τέλος, οι ψυχολογικές καταστάσεις υγείας όπως η μειωμένη αυτοπεποίθηση, η αρνητική εντύπωση για τον εαυτό, για τις δεξιότητες και για τα επιτεύγματα, το άγχος, αποτελούν άλλον ένα παράγοντα κινδύνου.

Παρόλα αυτά,  η αιτία του συγκεκριμένου συνδρόμου παραμένει άγνωστη.

Οι ασθενείς ενδέχεται να προσπαθούν να αποκρύψουν τα επεισόδια υπερφαγίας λόγω της ντροπής και της ενοχής που τους διέπει. Έτσι, είναι δύσκολο να διαγνωστεί η διαταραχή.

Επιπλοκές της νυχτερινής υπερφαγίας

Η νυχτερινή υπερφαγία σχετίζεται με επιπλοκές που περιλαμβάνουν την μειωμένη ικανοποίηση από τις δραστηριότητες της καθημερινής ζωής, την εμφάνιση προβλημάτων στην δουλειά, στην προσωπική και κοινωνική ζωή καθώς και την μειωμένη κοινωνικότητα.

Επίσης, το υπερβάλλον βάρος, είναι γνωστό ότι συνδέεται με:

  • καρδιαγγειακά νοσήματα
  • σακχαρώδη διαβήτη
  • προβλήματα με τις αρθρώσεις
  • γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση
  • μειωμένη ποιότητα διατροφής και αναπνευστικές διαταραχές

Τέλος, η νυχτερινή υπερφαγία και το άγχος που την συνοδεύει, μπορεί να οδηγήσουν σε κατάθλιψη, κατάχρηση ουσιών και αυτοκτονικές σκέψεις.

Πώς θεραπεύεται η νυχτερινή υπερφαγία

Οι θεραπευτικές μέθοδοι για την διαχείριση του συνδρόμου ποικίλλουν και στην κορυφή βρίσκεται η συμβουλευτική και η ψυχοθεραπεία.

Ειδικότερα, η γνωσιακή συμπεριφοριστική προσέγγιση θεωρείται η πιο εξειδικευμένη για τις διατροφικές διαταραχές. Η συγκεκριμένη θεραπεία περιλαμβάνει την εφαρμογή ατομικών ή ομαδικών συνεδριών.

Ο επαγγελματίας υγείας θα βοηθήσει τον ασθενή να εντοπίσει  τα  αίτια, τα μοτίβα και τους βαθύτερους λόγους, που προκαλούν την νυχτερινή υπερφαγία. Τα σημεία αυτά ενδεχομένως είναι μοτίβα σκέψεων, συμπεριφορών και συναισθημάτων.

Ο Διατροφολόγος από την πλευρά του μπορεί να προβεί στις απαραίτητες διατροφικές παρεμβάσεις. Ο σκοπός είναι η υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών επιλογών, να υποστηρίξει τον ασθενή στην μείωση/εξάλειψη του αντικτύπου των παραγόντων κινδύνου, η αντιμετώπιση και η αλλαγή των αρνητικών συναισθημάτων για την εικόνα του σώματος καθώς επίσης και η υιοθέτηση νέων υγιεινών διατροφικών επιλογών.

Τέλος, η εκμάθηση και η επανάληψη  ασκήσεων όπως η προοδευτική μυϊκή χαλάρωση, θα βοηθήσουν να μειωθεί η παρόρμηση εκείνη την στιγμή.

Φαρμακευτική αγωγή για την νυχτερινή υπερφαγία

Εάν η συγκεκριμένη στρατηγική δεν επαρκεί, τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα είναι θεραπεία δεύτερης γραμμής. Μπορούν να χορηγηθούν σε συνδυασμό με μία εκ των παραπάνω θεραπειών σε άτομα με κατάθλιψη, άγχος, κοινωνική φοβία και ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή.

Αντικαταθλιπτικά φάρμακα όπως οι εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRIs) χρησιμοποιούνται  για να τονώσουν τη διάθεση και να ρυθμίσουν τα συναισθήματα.

Επιστημονική διατροφική υποστήριξη για το Σύνδρομο Νυχτερινής Υπερφαγίας

Το σύνδρομο νυχτερινής υπερφαγίας μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην υγεία και την ευεξία των ατόμων που πάσχουν από αυτό.

Εκτός από την αύξηση βάρους και την υπερβολική υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας, το NES μπορεί να δημιουργεί στα άτομα την αίσθηση ότι βρίσκονται “εκτός ελέγχου”.

Ωστόσο, είναι σημαντικό η επιλογή επαγγελματιών υγείας που είναι εξειδικευμένοι στη διαχείριση αυτών των περιστατικών και το Κέντρο Ευεξίας Body Heal & Balance μπορεί να σας εξυπηρετήσει!

Διαθέτουμε κορυφαίους επιστήμονες υγείας στην θεραπεία Διατροφικών Διαταραχών και η συνεργασία μας μπορεί να είναι δια ζώσης ή Online.

Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για οποιαδήποτε απορία σας με όποιον από τους ακόλουθους τρόπους σας εξυπηρετεί:

Share this post

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart