Ozempic και αδυνάτισμα
/
/
Ozempic και αδυνάτισμα
Ozempic

Ozempic και αδυνάτισμα

Οι ενέσεις Ozempic το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει το πιο διαδεδομένο φάρμακο για την αντιμετώπιση του αυξημένου σωματικού βάρους.

Μάλιστα  αρκετοί επώνυμοι ομολόγησαν ότι τις χρησιμοποιούν για να αδυνατίσουν, ανάμεσα τους  η  Kim Kardashian και η Opra Winfrey. Το αποτέλεσμα ήταν η ζήτηση τους να αυξηθεί κατακόρυφα και να παρατηρηθούν τεράστιες ελλείψεις.

Η χρήση του πρέπει να γίνεται υπό προϋποθέσεις και από άτομα που πάσχουν από συγκεκριμένα νοσήματα. Εδώ, είναι που αρχίζουν οι παρερμηνείες και η κατάχρηση.

Τι είναι η ένεση Ozempic

Η δραστική ουσία της Ozempic ονομάζεται σεμαγλουτίδη και πρόκειται για ένα ανάλογο του GLP-1.

Η κύρια δράση της είναι να διεγείρει την παραγωγή ινσουλίνης και να μειώνει την ποσότητα της γλυκόζης που παράγεται από το ήπαρ.

Το συγκεκριμένο φάρμακο λοιπόν έχει φανεί ότι βοηθά στην απώλεια βάρους με διπλό μηχανισμό. Καταρχάς, προκαλεί επίδραση στην περιοχή του υποθαλάμου και συγκεκριμένα στο κέντρο της όρεξης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μειώνει το αίσθημα της πείνας.

Επίσης, ενώνεται με συγκεκριμένους υποδοχείς που βρίσκονται στο στομάχι. Αυτό προκαλεί καθυστέρηση στην απομάκρυνση των τροφών, κάτι που δίνει το αίσθημα άμεσου και διαρκή κορεσμού. Με αυτόν τον τρόπο, ο διατρεφόμενος μειώνει την πρόσληψη τροφής.

Τι δείχνουν οι μελέτες για το Ozempic και σε ποιούς απευθύνεται

Οι κλινικές μελέτες δείχνουν σημαντική απώλεια βάρους από την χρήση του Ozempic.

Για την ακρίβεια, η απώλεια κυμαίνεται από 3% -14% περίπου τους πρώτους 3 μήνες συνεχής χρήσης του. Στους 6 μήνες, η απώλεια μπορεί να φτάσει στο 25% του αρχικού βάρους.

Το Ozempic απευθύνεται κυρίως σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, που αδυνατούν να ρυθμίζουν τα επίπεδα σακχάρου τους ή σε συνδυασμό με άλλα αντιδιαβητικά σκευάσματα για καλύτερο γλυκαιμικό έλεγχο, καθώς η κύρια δράση της είναι να ρύθμιζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Επίσης, βοηθά στην μείωση της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης.

Αξίζει να σημειωθεί πως άλλη μία κατηγοριά ατόμων που μπορούν να  χρησιμοποιούν  το φάρμακο αυτό είναι:

  • ασθενείς με Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) ≥ 30 kg/m² (παχυσαρκία)
  • όσοι έχουν έχουν ΔΜΣ ≥ 27 kg/m², με συνοδά νοσήματα που σχετίζονται με το βάρος (όπως διαβήτη, υψηλή αρτηριακή πίεση, μη φυσιολογικά επίπεδα λιπιδίων στο αίμα, αποφρακτική άπνοια ύπνου ή ιστορικό καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου).

Το Ozempic πρέπει να χρησιμοποιείται πάντα βέβαια με τις οδηγίες του θεράποντος ιατρού.

Παρενέργειες από την χρήση

Ωραία όλα αυτά τι γίνεται όμως με τις παρενέργειες:

Οι πιο συχνά εμφανιζόμενες παρενέργειες είναι γαστρεντερικές διαταραχές όπως πόνος στο στομάχι, ναυτία, διάρροιες και εμετός. Η διάρκεια αυτών των συμπτωμάτων διαφέρει στους ασθενείς.

Συνήθως, επέρχεται υποχώρηση των συμπτωμάτων μετά από κάποια περίοδο προσαρμογής. Ωστόσο, υπάρχει περίπτωση να εμφανιστούν πάλι όταν η δόση αυξάνεται. Το ίδιο μπορεί να γίνει και σε ασθενείς που για κάποιο λόγο διακόπτουν τις ενέσεις και τις ξεκινάνε πάλι μετά από κάποιο διάστημα. 

Εκτός από τα παραπάνω, αρκετοί ασθενείς έχουν παραπονεθεί  για συμπτώματα που μοιάζουν με  την κοινή γρίπη όπως πονοκέφαλος, ζάλη, κοιλιακό άλγος και κόπωση.

Τέλος, στις πιο σπάνιες παρενέργειες  εντάσσουμε την χολολιθίαση και την παγκρεατίτιδα.

Ποιοί δεν πρέπει να χρησιμοποιούν το Ozempic

Ιδιαίτερη σημασία πρέπει να δοθεί  στις κατηγορίες των ατόμων που πρέπει να αποφύγουν την χρήση του φαρμάκου όπως:

  • άτομα που δεν πληρούν τα ανθρωπομετρικά κριτήρια
  • γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας που θέλουν να μείνουν έγκυες
  • γυναίκες που είναι ήδη σε ενδιαφέρουσα καθώς και θηλάζουσες
  • άτομα με οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του θυρεοειδούς αδένα

Ozempic και μόνιμη απώλεια βάρους

Αν όλα τα παραπάνω σας φαίνονται ανεκτά, καλό είναι να ξέρετε ότι δεν υπάρχουν ακόμα μελέτες που να μας δείχνουν τη διατήρηση ή όχι των κιλών που χάθηκαν με τέτοιου είδους θεραπείες.

Μάλιστα, είναι γνωστό ότι όσοι σταματούν να παίρνουν σεμαγλουτίδη, ανακτούν το μεγαλύτερο μέρος του βάρους που έχασαν κατά τη διάρκεια της θεραπείας.

Αυτό εγείρει ένα σημαντικό ερώτημα: Είναι οι ενέσεις Ozempic  αποτελεσματικές στην καταπολέμηση της παχυσαρκιάς; Για τη σεμαγλουτίδη, η σύντομη απάντηση είναι ότι δεν γνωρίζουμε.

Για να είναι ένα αποτέλεσμα μόνιμο και τα περιττά κιλά να μείνουν στο παρελθόν, η προσπάθεια θα πρέπει να συνοδεύεται με αλλαγές στον τρόπο ζωής καθώς και την ένταξη της άσκησης στην ζωή μας συστηματικά. 

Αυτό που θα βοηθήσει σίγουρα είναι να εκπαιδευτούν οι διαιτώμενοι στο να αναγνωρίζουν το αίσθημα του κορεσμού και να διαχωρίζουν την βιολογική από την συναισθηματική πείνα.

Επίσης, πάντα θα πρέπει να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη του Ιιατρού ως προς το κομμάτι της υγείας σε συνεργασία με τον Διατροφολόγο.

Επιστημονική υποστήριξη από το Body Heal & Balance 

Θέλετε να ενημερωθείτε υπεύθυνα για το πώς μπορείτε να βελτιώσετε την ποιότητα της ζωής σας μέσα από την σχέση σας με την τροφή;

Επιθυμείτε να χάσετε βάρος με υγιεινό τρόπο και να έχετε ένα μόνιμο αποτέλεσμα;

Το Κέντρο Ευεξίας Body Heal & Balance μπορεί να σας εξυπηρετήσει! Διαθέτουμε κορυφαίους επιστήμονες υγείας και η συνεργασία μας μπορεί να είναι δια ζώσης ή Online.

Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για οποιαδήποτε απορία σας με όποιον από τους ακόλουθους τρόπους σας εξυπηρετεί:

Share this post

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart