Λόγοι που δεν χάνεις βάρος ενώ γυμνάζεσαι και κάνεις διατροφή
Θα έχει τύχει και εσένα να ακολουθείς ένα πρόγραμμα διατροφής, να γυμνάζεσαι και όμως η ζυγαριά να συνεχίζει να δείχνεις ακριβώς τον ίδιο αριθμό. Τρομερά εκνευριστικό και στο σημείο αυτό φανταζόμαστε καπνούς να εξέρχονται από τα αυτιά σου. Εκεί είναι που αναπολείς τις εποχές που δεν έτρωγες ένα- δύο βράδια και έπεφτες 2 κιλά. Μην απογοητεύεσαι καθώς κάποια λογική εξήγηση θα υπάρχει. Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να συνεχίσεις την προσπάθεια και να λάβεις υπόψη σου κάποιους μικροπαράγοντες.
Μήπως βάζεις λίγο παραπάνω αλατάκι στο φαγητό από όσο χρειάζεται;
Συχνά η κατανάλωση νατρίου και αλκοόλ δημιουργεί «κατακράτηση» υγρών στο σώμα και «μπλοκάρει» την απώλεια κιλών. Καλό θα ήταν να μην προσθέτεις έξτρα αλάτι στα τρόφιμα από αυτό που ήδη έχουν από μόνα τους, δεν το χρειάζεσαι εξάλλου!!! Πίστεψέ μας, τα μπαχαρικά μπορούν να κάνουν εξίσου νόστιμο το φαγητό και να σε «ξεπρήξουν» αφού είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά. Κονσέρβες, αλμυρά τυριά, παστά τρόφιμα και αλατισμένοι ξηροί καρποί είναι καλύτερο να απέχουν από την καθημερινότητα σου. Και αν δεν καταναλώνεις καθόλου αλάτι ή αν ήδη το προσέχεις, τότε μπορείς να εντάξεις στην διατροφή σου τρόφιμα πλούσια σε κάλιο, όπως φρούτα ( μπανάνα, πορτοκάλι, σύκα) και λαχανικά και ιδιαίτερα τη ντομάτα. Το κάλιο έχει «ανταγωνιστική σχέση» με το νάτριο. Σχετικά με το αλκοόλ, καλό είναι να μην ξεπερνάς την 1-2 μονάδες εβδομαδιαίως και να προτιμάς κυρίως κρασί .
2. Πότε έκανες τελευταία φορά εξετάσεις αίματος;
Τον θυρεοειδή σου αδένα – ο οποίος επηρεάζει τον μεταβολισμό σου- τον έχεις κοιτάξει; Μια υπολειτουργία του συγκεκριμένου αδένα είναι αρκετή για να πάρεις βάρος χωρίς καλά καλά να το καταλάβεις. Η εξέταση των ορμονών του (Τ3, Τ4, TSH, αντιθυρεοει-δικά αντισώματα είναι προτεραιότητα και στην συνέχεια ο ενδοκρινολόγος με τις οδηγίες του και την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή θα σε καθοδηγήσει ώστε να επανέλθει ο οργανισμός σου.
3. Μήπως το τελευταίο διάστημα ακολουθείς κάποια φαρμακευτική διατροφή, που την θεωρείς επουσιώδη;
Υπάρχουν πολλές κατηγορίες φαρμάκων που έχουν σαν παρενέργεια την αύξηση του βάρους ή την εμφάνιση κατακράτησης υγρών. Εσύ αυτό που έχεις να κάνεις είναι να συνεχίσεις την άσκηση σου, να προσέχεις την διατροφή σου και να δώσεις λίγο χρόνο το σώμα σου να συνηθίσει τι νέες ουσίες.
4. Τσιμπολογάς ασυναίσθητα;
Γυρίζεις από το γυμναστήριο και μέχρι να ετοιμάσεις το γεύμα τσιμπολογάς 2-3 κρακεράκια με λίγο τυράκι. Όταν γράφεις στον υπολογιστή, 1 χούφτα ξηροί καρποί σου κάνουν παρέα. Οκ, το γνωρίζουμε πως μπορεί να γίνουν και 2 οι χούφτες. Υπολογίζεις, όμως, αυτά τα σνακ στο σύνολο των θερμίδων που πρέπει να καταναλώνεις κάθε μέρα; Μία λύση, λοιπόν, είναι να κάνεις καταγραφή καθημερινά τι τρως για μία εβδομάδα από το πρωί που θα ξυπνήσεις μέχρι το βράδυ πριν κοιμηθείς. Αυτά που θα δεις θα σε εκπλήξουν.
5. Είσαι μονίμως αγχωμένη και το τελευταίο διάστημα ακόμα περισσότερο;
Δυστυχώς, τα νέα είναι άσχημα και για την υγεία σου και την σιλουέτα σου . Όταν είμαστε συνέχεια αγχωμένες , ο οργανισμός μας παράγει υψηλά επίπεδα κορτιζόλης (ορμόνη του στρες).Η υπερπαραγωγή της κορτιζόλης έχει ως αποτέλεσμα στην αποθήκευση σπλαχνικού λίπους – το σωσιβιάκι στην κοιλιά-. Λύση; Ήρθε η ώρα να μάθεις τρόπους να χαλαρώνεις. Ο διαλογισμός , η yoga , η ψυχοθεραπεία μπορούν να σε βοηθήσουν σε αυτό.
Πέρα από τα παραπάνω, απόφυγε το καθημερινό ζύγισμα. Μία φορά την εβδομάδα μετά το πρωινό ξύπνημα είναι ιδανικό. Μην κάνεις υπερβολές. Ένας ισορροπημένος τρόπος ζωής με μια απώλεια 3-4 κιλών είναι το ιδανικότερο.
Καρτσωνάκη Χριστίνα
Bsc, MscΚλινικη διαιτολογος διατροφολόγος